Csaknem egy órával tovább tartott a munkaidő a karantén alatt

Egy átlagos munkanap 48,5 perccel tartott tovább a karantén időszakban, mint azelőtt – derült ki 21 ezer cég adatai alapján.

A felmérés eredményeit, amelynek során több mint 3,1 millió munkavállaló anonimizált e-mailjeit, konferenciahívásait és megbeszéléseinek adatait hasonlították össze két négy hetes időszakban: a karantén alatt, illetve azt megelőzően, a Bloomberg közölte – írja a Világgazdaság.

Ezek alapján kiderült: míg a megbeszélések száma 13 százalékkal nőtt, időtartamuk ötödével csökkent. A munkanapok már a karanténidőszak hivatalos kihirdetése előtt hosszabbodtak, ami a megváltozott munkakörülményekre való felkészülésnek tudható be.

Néhány amerikai városban az átlagos munkanap hossza a karantén után hamar lecsökkent, Európa nagy részén és New Yorkban azonban a hosszabb munkanapok megmaradtak a karantén után is.

Mindez azt bizonyítja, hogy a home office stresszforrást jelent a munkavállalók számára, a munkahely és otthon határainak elmosódása pedig több munkához, kevesebb pihenéshez és kiégéshez vezet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a megváltozott munkavégzési szokások mikor térhetnek vissza a pandémia előtt megszokotthoz – véli Jeff Polzer, a Harvard Egyetem professzora.

https://www.hrportal.hu/hr/csaknem-egy-oraval-tovabb-tartott-a-munkaido-a-karanten-alatt-20200827.html