230 ezren kaptak eddig digitális alapképzést Magyarországon

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a “Digitális szakadék csökkentése” című európai uniós, vissza nem térítendő támogatású kiemelt projekt keretében eddig mintegy 230 ezer ember számára biztosított lehetőséget az alapszintű digitális kompetenciák elsajátítására és fejlesztésére.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közlése szerint a majdnem 23 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében indított képzések a kevésbé fejlett régiókban élők és alacsony iskolai végzettségűek számára nyújtanak segítséget az alapfokú digitális készségek elsajátításában és az elektronikus ügyintézési folyamatokban való eligazodásban.

A program során két egymásra épülő képzés valósul meg, amelyek keretében a résztvevők megtanulhatják a számítógép használatának alapjait és elsajátíthatják az okoseszközök működtetését is.

A digitális írástudás és annak fejlesztése ma már kulcskompetenciának számít a munkaerőpiacon. A program során megszerzett tudás növeli a kedvezményezett járásokban élők elhelyezkedési esélyeit, és számos területen megkönnyíti az életet a járványidőszakban is.

A 2021-2027-es időszakra vonatkozóan az Európai Bizottság célja, hogy a 2019-es 56 százalékról 2025-re 70 százalékra emelkedjen az alapvető digitális készségekkel rendelkezők aránya.

2019-ben több mint 75 millió munkaképes korú európai felnőtt nem rendelkezett alapvető digitális készségekkel sem.

forrás: https://www.hrportal.hu/hr/230-ezren-kaptak-eddig-digitalis-alapkepzest-magyarorszagon-20210224.html