Emelkedik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatása

A járványhelyzet ellenére is kétmilliárd forinttal emeli a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási keretösszegét a kormányzat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Fülöp Attila elmondta: 2021-ben már 45,6 milliárd forintot biztosít a kabinet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását végző, akkreditált cégek támogatására.

Magyarországon ma 155 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, 2010 óta 18 százalékról 44 százalékra nőtt a foglalkoztatottságuk.

Az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. mohácsi üzemében például a Mohács-Kölked Református Társegyházközség által fenntartott Pándy Kálmán Otthon lakóinak is munkát biztosítanak.

Csizi Péter, a Főkefe, a Kézmű és ERFO közhasznú nonprofit társaságokból álló cégcsoport ügyvezető igazgatója közölte: a szociális missziót teljesítő, a hazai és a külföldi piacra termelő cégeik csaknem tízezer – 85 százalékban megváltozott munkaképességű – embert foglalkoztatnak országszerte 140 telephelyen 165 üzemben, és mintegy 9000 fajta terméket állítanak elő.

Céljuk, tette hozzá, hogy az országban mindenhol, ahol arra igény van, legyen telephelyük.

A cég mohácsi üzemében egyre növekvő számú, ma már több mint száz megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, köztük a Mohács-Kölked Református Társegyházközség által fenntartott Pándy Kálmán Otthon lakói közül nyolc, értelmileg és halmozottan akadályozott, illetve pszichiátriai betegnek biztosítanak munkát.

A Duna-parti városban 2005 óta működő, 1600 négyzetméteres üzemben háztartási papírárut, például szalvétát, kéztörlőt, WC-papírt gyártanak a többi között a Piszke Papír Kft., a Peppy Trade Kft. és a Zento Kft. részére, emellett csomagolási tevékenységeket végeznek.

A munkavállalók nagy többsége mohácsi, de sok alkalmazott a környező településekből jár be, tömegközlekedéssel történő utazásukat a cég finanszírozza.

Az üzem mellett idén létrejött 600 négyzetméteres raktárral megoldódott a jelentős helyigénnyel járó alapanyagok tárolása.

https://www.hrportal.hu/hr/emelkedik-a-megvaltozott-munkakepesseguek-foglalkoztatasi-tamogatasa-20201106.html