Megdöbbentően keveset költött munkanélküliekre júliusban a kormány

A júniusi rekordmagas összeg után júliusban érthetetlenül keveset – 781 millió forintot – költött a kormányzat a munkanélküliekre – írja az Mfor.

A 781 milló forint töredéke még annak a költségvetési forrásnak is, amit békeidőben, kevés munkanélküli és nyilvántartott álláskereső mellett erre a célra fordítottak – hívja fel a figyelmet az Mfor cikke.

Havi szinten a passzív ellátások jellemzően 5-11 milliárd forint közötti kiadást jelentenek, és júniusban 29,4 milliárd forintot költött el a kormány ilyen célra – annyit, amennyit 2006 óta még sosem. Júliusban viszont ez az összeg drasztikusan, 781 millió forintra csökkent.

A kormányzatnál sem tudják pontosan, mi lehet ennek az oka, erre lehet következtetni legalábbis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban szintén az Mfornak adott válaszából.

“Nem tudjuk, bízunk benne, hogy sokan találtak hamar munkát, de kétségkívül igaz, hogy az államháztartási ráfordítás mértéke alacsony volt. Azt is látni, hogy a foglalkoztatottsági adatok a januárinál már most is jobbak, 4,46 millió embernél több dolgozik Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a járványt a magyar gazdaságnál is valamelyest kevésbé szenvedte meg a magyar munkaerőpiac.”

“Még egy gazdasági feltételezés lehet, hogy akik megszenvedték a járványt, azok nagyrészt vállalkozói státuszban voltak. Amikor azt mondjuk, hogy nem tudjuk, hogy a növekedés dinamikája a munkaerőpiacon ugyanolyan gyors marad-e mint május óta volt, azt éppen azért mondjuk, mert nem tudjuk, hogy bizonyos területeken – például a turizmus és a hozzá kötődő ágazatok területén – nem fogják-e visszaadni a vállalkozói igazolványokat. Ez is lehet oka annak, hogy ezek az adatok késleltetve fognak megjelenni” – mondta Gulyás Gergely.

Elképzelhető, hogy például a katás vállalkozóknak adott adófizetési mentesség júniusi kifutása miatt hirtelen tömegek adták vissza a vállalkozói igazolványukat, és ezzel párhuzamosan megjelentek a munkanélküli ellátásra jogosult regisztrált álláskeresők között.

Ugyanakkor ez a feltételezés csak akkor magyarázhatná a rekordalacsony júliusi kiadást, ha hirtelen – a miniszter feltételezésének megfelelően – nagyon sokan el tudtak volna helyezkedni – írja az Mfor.

Ezt azonban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusi statisztikája egyáltalán nem támasztja alá, hiszen azok szerint a regisztrált álláskeresők száma csupán 10 500 fővel csökkent, az álláskeresési járadékra jogosultaké pedig 25 ezerrel. Ennek eredményeként továbbra is volt 365 ezer regisztrált álláskereső, akik közül több mint 100 ezer személynek kellett júliusban ellátást folyósítani.

https://www.hrportal.hu/hr/megdobbentoen-keveset-koltott-munkanelkuliekre-juliusban-a-kormany-20200825.html