20 millió állás is megszűnhet a robotok térnyerése miatt

(fotó: Risk & Insurance)

Az Oxford Economics nevű üzleti elemzőcég tanulmánya szerint a robotok miatt kirúgott emberek jelentős része azt tapasztalja majd, hogy a szolgáltatószektor általuk elvégezhető feladatait már kisajátították maguknak a robotok, de elismeri ugyanakkor, hogy az automatizálás teremthet is állásokat – írja az elemzés alapján a 24.hu.

A tanulmány szerint minden munkába állított robot 1,6 emberi állást szüntet meg a gyártóiparban, méghozzá a legalacsonyabban kvalifikált munkások körében leginkább. Ez előrevetíti a társadalmi különbségek súlyosbodását – írja a 24.hu.

Az utóbbi időszakban az automatizálás egyre több fehérgalléros munkakörben is megjelent az újságírástól az adótanácsadásig, ugyanakkor továbbra is a gyártóipari munkahelyek vannak a legnagyobb veszélyben.

Eddig nagyjából 1,7 millió állás szűnt meg a robotok miatt az évezred kezdete óta. 400 ezer Európában, 260 ezer Amerikában és 550 ezer Kínában. Utóbbi ország jól láthatóan hamarosan a legautomatizáltabb iparral fog büszkélkedni, hiszen 2030-ig várhatóan 14 millió robot munkába állítása várható Kínában.

24.hu

forrás: https://www.hrportal.hu/hr/20-millio-allas-is-megszunhet-a-robotok-ternyerese-miatt-20190626.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük